КРАТКОСРОЧНИ НАЕМИ

краткосрочни наеми

I. ПЛАТФОРМИ ЗА КРАТКОСРОЧНО НАСТАНЯВАНЕ

AIRBNB

Airbnb, Inc. е американска компания с пазарна капитализация от $110 млрд., 6 милиона имота, в 120,000 града, с 200 милиона потребители, която управлява онлайн пазар за квартири, предимно домове за отдаване под наем за ваканция и туристически дейности. Базирана в Сан Франциско, Калифорния, платформата е достъпна чрез уебсайт и мобилно приложение. Airbnb не притежава нито един от изброените имоти; вместо това печели, като получава комисионна от всяка резервация. Компанията е основана през 2008 г. от Брайън Чески, Нейтън Блечарчик и Джо Гебиа. Airbnb е съкратена версия на оригиналното си име AirBedandBreakfast.com.

Компанията се регулира от много юрисдикции, включително Европейския съюз и e конкурентна заплаха от хотелиерската индустрия. Kъм 2023 г. Airbnb е най-голямата “верига за настаняване” в света

BOOKINGS.COM

Основана през 1996 г. в Амстердам, Booking.com се разрасна от малък холандски стартъп до една от водещите световни компании за дигитални пътувания. Част от Booking Holdings Inc. (NASDAQ: BKNG), мисията на Booking.com е да улесни всеки да изживее света.

Инвестирайки в технологията, която помага за премахване на триенето от пътуването, Booking.com безпроблемно свързва милиони пътници със запомнящи се преживявания, набор от възможности за транспорт и невероятни места за престой – от домове до хотели и много други. Като един от най-големите пазари за пътуване в света както за утвърдени марки, така и за предприемачи от всякакъв размер, Booking.com дава възможност на имоти по целия свят да достигнат до глобална аудитория и да разрастват бизнеса си.

Booking.com е достъпен на 43 езика и предлага повече от 28 милиона общо отчетени обяви за настаняване, включително над 6,2 милиона само обяви за домове, апартаменти и други уникални места за престой. Без значение къде искате да отидете или какво искате да правите, Booking.com го прави лесно и подкрепя всичко с 24/7 поддръжка на клиенти.

II. ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА КРАТКОСРОЧНИТЕ НАЕМИ

НЕДОСТАТЪЦИ ПРЕДИМСТВА
УПРАВЛЕНИЕПО-ВИСОК ПРИХОД
ВРЕМЕ И ЕНЕРГИЯПОЛЗВАШ ИМОТА
ПОТЕНЦИАЛНИ ПРОБЛЕМИПО-НИСКА АМОРТИЗАЦИЯ

III. ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРИ КРАТКОСРОЧНИТЕ НАЕМИ

1. СЪЗДАВАНЕ НА ПРОФИЛИ
2. ЦЕНООБРАЗУВАНЕ
3. ПОДДРЪЖКА И SEO НА ПРОФИЛИТЕ
4. 24/7 КОМУНИКАЦИЯ С ГОСТИ
5. НАСТАНЯВАНЕ
6. ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ
7. ПРАНЕ
8. ПОДДРЪЖКА
9. ЗАРЕЖДАНЕ С КОНСУМАТИВИ
10. ПЛАЩАНЕ НА РЕЖИЙНИ СМЕТКИ
11. АДМИНИСТРАТИВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

IV. КОИ ИМОТИ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА КРАТКОСРОЧНО ОТДАВАНЕ

За София, Пловдив и Велико Търново това означава апартамент в центъра с хубав интериор.
За морето – възможно най-близо до плажа и подходящ интериор.
За ски курортите – възможно най-близо до пистите/лифта и подходящ интериор.

Локацията е определяща за краткосрочните наеми. Най-подходящите имоти се намират в идеалния център, на пешеходно разстояние от забележителностите на града. В някои случаи имоти в “широкия” център и също генерират по-висока доходност при този начин на отдаване.

Жилището трябва да е ремонтирано или освежено наскоро, обзаведено уютно, светло и оборудвано с всичко необходимо за кратък престой.

V. ДОХОДНОСТ ОТ КРАТКОСРОЧЕН НАЕМ

1. Приходи – Средна цена на нощувка и заетост – проверка в платформата Airdna

2. Разходи:

  • Разходи по оборудване
  • Данъци и такси
  • Почистване, пране, поддръжка
  • Комисиони на каналите (Airbnb, Booking.com, etc. )
  • Режийни сметки
  • Консумативи (шампоани, душ гел и тн)
  • Други разходи

Call Now Button